Gedachten zijn in wezen niets anders dan woorden in ons hoofd. Enkel  hechten wij er grote waarde aan, wij denken dat het de waarheid is. Als je in stilte zit kun je de woordentrein voorbij zien komen. Door oplettendheid te beoefenen informeel en formeel kunnen wij zien dat deze woordentrein regelmatig inhoudsloos geklets is. Sta 1 minuut eens stil en kijk wat voor onzin er langskomt?

Zie je wat het is: niets anders dan woorden die ook nog invloed hebben op ons gevoel, emoties en acties. Soms zijn we heftig aan het worstelen met gedachten (piekeren). We zijn zinloze problemen aan het oplossen, of analyseren over niets, of iets of iemand heeft de schuld ergens aan, of had ik maar nooit dit of dat gedaan… Worstelen met je eigen gedachten is eindeloos en hopeloos en we voelen ons er ook nog vervelend bij. Het is niets anders dan verzet tegen wat is.

Bijna meer dan 80 % van de wereld denkt (Daar heb je dat woord weer) dat:        DENKEN = CONTROLE?! Deze complete misvatting maakt dat mensen de wereld willen controleren. Deze controle levert een aantal bijproducten op namelijk: vechten, vermijding, verdoven en afleiding. Deze bijproducten hebben we nodig om het gevoel van controle in stand te houden.

Vechten: is niet accepteren van de waarheid, het moet anders zijn, ik heb altijd gelijk. Personificatie: Holleeder.

Vermijding: we voelen ons onveilig dus: we gaan niet naar buiten, of naar feestjes, niet neer op vakantie, etc..

Verdoving: we nemen maar een wijntje (of 4) dan voelen wij ons beter, lekker even een reep chocolade opeten of een zak chips, gebruik van soft drugs, medicatie.

Afleiding: heerlijk weer tv kijken, even vier films kijken, op de pc zitten, elke avond fitnessen, facebook, social media, hele weekend shoppen etc..

In alle gevallen hoeven we ons op dat moment niet ellendig te voelen. Wij denken ook dat dit werkt en in zekere zin is dit op korte termijn zeker waar. Alleen op lange termijn lopen we vast. We hebben meer en meer energie nodig om de werkelijkheid buiten te houden…..Burn-out of depressiviteit is meestal het gevolg.

Accepteren dat de wereld oncontroleerbaar is maakt alles een stuk eenvoudiger, het betekent letterlijk loslaten van DENKEN of gebruik alleen je verstand om simpele zaken te doen waar ons brein voor gemaakt is. Zelf Einstein zij al: Het brein is in staat tot grote dingen maar voor de grootste dingen hebben we het brein niet nodig.

Als we accepteren dan dat de wereld bestaat uit oncontroleerbaarheid en dus dat ook slechte- onprettige zaken bij ons horen gaan we een volledig leven leiden. We komen in balans met alles wat er is. En helaas het is niet altijd even leuk.

Accepteren van het leven betekent dat wij prettig en onprettig zaken moeten toelaten in ons leven en mindful omarmen.

Bekend boeddhistisch gezegde is: omarm je vijand, opdat hij niet kan slaan….

Geef een reactie