De Unieke Kracht van Samen.

De unieke kracht van samen.

Afgelopen weekend met een groep gewerkt aan ons innerlijke zelfbeeld. Dit zelfbeeld is meestal ontstaan in onze jeugd en is meestal negatief gekleurd. In onze opvoeding en onze samenleving zitten vaak verborgen boodschappen die ons zelfbeeld negatief kleuren. Dit is deels cultureel, individueel en karakterologisch bepaald.

Er ontstaat een negatief zelfbeeld waarbij we automatische gedachten hebben over: ik ben niet goed genoeg, niemand luistert naar mij, ik doe er niet toe, ik ben stom/dom, ik ben nergens goed voor… etc. Deze onbewuste gedachten bepalen regelmatig ons gevoel en emoties. Daarnaast hebben wij ook veel dwanggedachten; ik moet sterk zijn, ik mag niet zwak zijn, ik moet het beter doen. Als wij vervolgens niet voldoen aan deze dwanggedachten voelen wij ons verloren.

Dit negatief zelfbeeld veroorzaakt ook dat wij allerlei verwachtingen hebben van de buitenwereld, zo stellen we anderen voorop en vinden onszelf minder belangrijk. Of wij zoeken een relatie; die mij gelukkig gaat maken. Of wij willen de wereld controleren door alles te controleren. Of wij kopen spullen om ons beter te voelen. Alleen al deze handelingen werken contraproductief.

We worden enkel tijdelijk gelukkig van spullen, een relatie, een ander belangrijk vinden, of de wereld controleren. Uiteindelijk komen we er achter dat het niet werkt, alleen wat de oorzaak van dit leed is kunnen wij niet zien. Veel mensen raken dan depressief, burn-out of zien het leven niet meer zitten. Vluchtgedrag (tv kijken, internetten, shoppen), vermijden (niet meer doen wat je leuk vond) en verdoven (drank, drugs medicatie) zijn meestal de reactie patronen die we hanteren om te overleven.

Afgelopen weekend hebben wij uitgebreid onderzocht wat de werkelijke waarden van ons menszijn is. Door in stilte (meditatie) te kijken naar onze reactiepatronen en de bron van waaruit deze ontstaan, krijgen wij helder inzicht in onze soms pijnlijke gedachtewereld. Veel leed is ontstaan uit ons negatief zelfbeeld. Ons werkelijke zelf is vaak zo veel mooier en wijs, alleen wij hebben onszelf buitengesloten. In dit weekend hebben wij onszelf ontmoet. De kracht binnen de groep was zo mooi waardoor veel mensen directer contact kregen met hun innerlijke wereld. Door de pijn te delen ontstond inzicht in elkaars leed en in ons eigen lijden.

In stilte met elkaar ontstaat een wijsheid die zo helder en krachtig is. Bijzonder.

Wil je meer weten over deze workshop klik hier.

Geef een reactie