Soms is het allemaal niet zo leuk…

We kennen allemaal wel dat gevoel; het is gewoon niet leuk meer. Je voelt je vervelend of zelfs “naar” en snapt even niets van je wereld. Er is gewoon helemaal niet leuks aan!
Alle dingen die je doet zijn doelloos, je hebt er ook geen enkele zin in. Er zijn allemaal negatieve gedachten in je hoofd en alles lijkt mis te gaan. Je voelt je niet meer thuis, wat ooit je huis was en op je werk is ook alles tegen je.
Meestal ging ik als ik deze gedachten had iets leuks doen of iets lekkers eten en/of snoepen. Ik zocht afleiding om al mijn negatieve gedachten kwijt te raken. Ook ging ik op internet shoppen of dingen zoeken die ik kon kopen. Of ik ging intensief sporten of tv kijken. In ieder geval ik was druk bezig om van mijn negatieve gedachten af te komen. En soms leek dat ook wel eens te helpen.
Vaak dacht ik dat deze negatieve gevoelens de oorzaak van mijn relatie was en er ontstond naast mijn negatieve gevoel ook nog een echt probleem. Mijn relatie dreigde stuk te lopen. Nu waren mijn negatieve gevoelens ook nog eens bevestigd doordat ik echt een probleem had gecreëerd. Het was nu echt alle zeilen bij zetten. Als dan de crisis na enkele dagen weer over scheen te waaien dan zat ik vaak nog wel met dat negatieve gevoel maar dat leek na alles wat gebeurd was allemaal niet zo belangrijk meer.
Door mijn boeddhistische kijk op de wereld ben ik beter gaan leren kijken naar mijn innerlijke gevoelens. En wat blijkt, ik heb best regelmatig negatieve gedachten en gevoelens. Vanuit het boeddhisme leren wij niet te vechten of te strijden met de negatieve zaken in het leven maar ze te omarmen en te accepteren. Dit lijkt in eerste instantie best lastig, en dat is het ook, omdat het zo tegennatuurlijk aanvoelt. We willen meestal af van al deze vervelende emoties en gevoelens dus gaan we een strijd met deze gevoelens aan. Wat blijkt is dat wij meestal deze strijd nooit kunnen winnen.
Accepteren en loslaten zonder te oordelen zijn de werkelijke ingrediënten die wij nodig hebben om van onze negatieve gevoelens af te komen. Dit “laten zijn van de ervaringen” (accepteren) nodigt ook uit tot een onderzoek naar je negatieve gevoelens. Hierdoor kunnen wij beter ontdekken en voelen waarom deze gevoelens er zijn. En ook als je er niet achter komt waarom deze gevoelens aanwezig zijn, dan gaan de gevoelens toch makkelijker weg.
Het resultaat is vaak dat ik niet hoef te shoppen, snoepen, eten, fitnessen, tv kijken etc. De hele situatie veranderd pas door acceptatie. Het loslaten ontstaat vanzelf als wij onze oordelen er over herkennen en niet serieus nemen.
Mijn mantra die ik laatst ontdekte toen ik weer een periode had van negativiteit is als volgt: ondanks pijn en verdriet mag ik gelukkig zijn met mijzelf. Na een aantal keren herhalen voelde ik mijn negatieve gevoelens langzamerhand veranderen. Ik realiseerde mij dat ik altijd dacht dat “gelukkig voelen” samenhing met een prettig gevoel. Maar dit is altijd mijn eigen interpretatie geweest en achteraf bezien grote onzin. Gelukkig voelen heeft niets te maken met een prettig gevoel dat is vreemd genoeg onze eigen voorwaarde die wij er aan plakken. Loslaten van deze interpretatie is een geweldig inzicht.

Geef een reactie