Inzicht en meditatie waarom?

De laatste tijd ben ik geïnteresseerd geraakt in de Zhineng Qigong en neuro-wetenschappelijk onderzoek naar aanleiding van de boeken van Dr Joe Dispenza.

Bijzonder is het om te zien dat zowel de Zhineng Qigong als de neuro wetenschappen ons duidelijk maken dat het in contact komen met ons diepere wezen in meditatieve of opmerkzame staat ons enorme voordelen gaat opleveren ten aanzien van gezondheid, emotionele balans en geluk. Na mijn vier weken retraite in China heb ik nog meer mijn gewoontes en gedragingen kunnen bekijken. Gaandeweg kwam ik er achter dat mijn persoonlijkheid (ego) enkel in stand gehouden word door mijn verleden en vaste onbewuste patronen. Dit verleden is opgeslagen op mijn harde schijf en samen met mijn onderbewustzijn en mijn vaste gedragingen vormen ze mijn persoonlijkheid.

Uit diverse neurowetenschappelijke onderzoeken blijkt dat ons ego (opgebouwd uit ons verleden) een aantal onbewuste regelsystemen in actie heeft gezet die niet gezond voor ons zijn. We zijn eigenlijk gewend geraakt aan vaste patronen (automatische piloot) en ook gedachten patronen die ons leven behoorlijk in de weg kunnen staan.

Ons menszijn bestaat simpelweg uit zintuigelijke waarnemingen, gedachten, gevoelens/emoties en lichamelijke sensaties. Daarnaast hebben wij een zeer goed geheugen. Als wij bepaalde dingen meemaken in ons leven, gaan wij ons aanpassen aan diverse aardse zaken. Zoals vuur=hitte= gevaarlijk. Dit simpele leerproces snappen we al als wij zeer klein zijn en ons branden aan vuur. Zo gaat dit ook met persoonlijke situaties waarbij wij leren van onze ouders hoe wij ons moeten gedragen om ons sociaal te kunnen handhaven.

Firing and wiring together principle.

Uit onderzoek blijkt dat onze hersenen letterlijk netwerken aanleggen om ons sneller te laten leren. Ook doen wij dit met sociale vaardigheden. Deze netwerken worden in onze slaap aangelegd volgens het principe “if they fire together they wire together” vrij vertaald: als zenuwcellen tegelijk vuren (geactiveerd worden) dan worden deze samengebonden. Het uiteindelijke resultaat wordt dan dat wij nog maar één enkel signaal nodig hebben om bijvoorbeeld onze hand terug te trekken bij dreigend contact met vuur. Het wordt een automatische reactie! Dit systeem is handig om zonder veel schade door het leven te gaan.

Het lastige van dit systeem is dat wij dit ook doen met onze sociale wereld en levenssituaties. Sommige mensen hebben diverse aversies ontwikkeld op basis van “firing and wiring together”. Bepaalde gedragingen leren wij ons aan op basis van dit principe maar wij missen het inzicht om in te zien dat sommige gedragingen zeker niet gezond zijn. Het lastige van alles is dat het ook nog automatisch gaat. Neem als voorbeeld ons “maandag ochtend gevoel” of überhaupt ons ochtend gevoel!

Als gedachten en gevoel een relatie aangaan?

Een bekend voorbeeld uit onze opvoeding is dat veel mensen geleerd hebben om anderen voorop te stellen en dat je altijd hulpvaardig moet zijn. Nu is dat best een goede eigenschap maar kan volledig verkeerd uitpakken als je in je leven jezelf altijd maar achterop stelt want je vindt anderen veel belangrijker dan jezelf. Veel mensen ontwikkelen een perfect patroon (volgens “firing and wiring” principe) om anderen maar te dienen maar raken na 30 jaar trouwe dienst volledig de weg kwijt en worden depressief of burn out. Deze mensen kunnen maar nauwelijks veranderen omdat dit tegen het hele systeem ingaat! Gedachten en gevoel zijn samen verbonden in de stelregel: de ander is altijd belangrijker dan ik. Elke verandering die je dan aan zou willen brengen komt ook meteen in conflict met je gevoel!

De ontsnapping uit deze loop

Zonder inzicht in deze situatie lopen veel mensen de kans om verslaafd te raken aan medicijnen, drank, drugs, eten, koopverslaving of ander afwijkend gedrag. Belangrijk is dus inzicht te krijgen in het hoe en waarom jouw systeem zo vast is komen te zitten in bepaalde gedragingen. Veranderen levert diverse emotionele gevoelens op die ons uiteindelijk vasthouden in onze overtuiging dat veranderen nooit zal lukken. Inzicht in onze gedragingen is belangrijk om in te zien dat wij in ons leven een aantal beslissingen hebben genomen die ons niet dienen. We moeten echt afscheid nemen van gedrag dat ons schaadt en ons negatief voedt.

In meditatie kunnen wij makkelijker onze gedragingen onder ogen zien zonder dat emotie/gevoel ons wil corrigeren en we zijn ons ook sneller bewust van deze reactie patronen. De meditatie maakt het mogelijk om ons systeem te “rewiren” opnieuw andere verbindingen te maken die gunstiger zijn voor onze gezondheid en geluksgevoel.

In de workshop inzicht en meditatie zal ik dieper ingaan op deze regelsystemen en hoe we hier mee om moeten gaan. Interesse in deze workshop? Schrijf je hier in.

Bijzonder is het om te zien dat zowel de Zhineng Qigong als de neuro wetenschappen ons duidelijk maken dat het in contact komen met ons diepere wezen in meditatieve of opmerkzame staat ons enorme voordelen gaat opleveren ten aanzien van gezondheid, emotionele balans en geluk. Na mijn vier weken retraite in China heb ik nog meer mijn gewoontes en gedragingen kunnen bekijken. Gaandeweg kwam ik er achter dat mijn persoonlijkheid (ego) enkel in stand gehouden word door mijn verleden en vaste onbewuste patronen. Dit verleden is opgeslagen op mijn harde schijf en samen met mijn onderbewustzijn en mijn vaste gedragingen vormen ze mijn persoonlijkheid.

Uit diverse neurowetenschappelijke onderzoeken blijkt dat ons ego (opgebouwd uit ons verleden) een aantal onbewuste regelsystemen in actie heeft gezet die niet gezond voor ons zijn. We zijn eigenlijk gewend geraakt aan vaste patronen (automatische piloot) en ook gedachten patronen die ons leven behoorlijk in de weg kunnen staan.

Ons menszijn bestaat simpelweg uit zintuigelijke waarnemingen, gedachten, gevoelens/emoties en lichamelijke sensaties. Daarnaast hebben wij een zeer goed geheugen. Als wij bepaalde dingen meemaken in ons leven maken wij gaan wij ons aanpassen aan diverse aardse zaken. Zoals vuur=hitte= gevaarlijk. Dit simpele leerproces snappen we al als wij zeer klein zijn en ons branden aan iets. Zo gaat dit ook met persoonlijke situaties waarbij wij leren van onze ouders hoe wij ons moeten gedragen om ons sociaal te kunnen handhaven.

Firing and wiring together principle.

Uit onderzoek blijkt dat onze hersenen letterlijk netwerken aanleggen om ons sneller te laten leren. Ook doen wij dit met sociale vaardigheden. Deze netwerken worden in onze slaap aangelegd volgens het principe “if they fire together they wire together” vrij vertaald: als zenuwcellen tegelijk vuren (geactiveerd worden) dan worden deze samengebonden. Zodat het resultaat wordt dat wij nog maar één enkel signaal nodig hebben om bijvoorbeeld onze hand terug te trekken bij dreigend contact met vuur. Het wordt een automatische reactie! Dit systeem is handig om zonder veel schade door het leven te gaan.

Het lastige van dit systeem is dat wij dit ook doen met alle andere sociale wereld en levenssituaties. Sommige mensen hebben diverse aversies ontwikkeld op basis van “firing and wiring together”. Bepaalde gedragingen leren wij ons aan op basis van dit principe maar wij missen het inzicht om in te zien dat sommige gedragingen zeker niet gezond zijn. Het lastige van alles is dat het ook nog automatisch gaat. Neem als voorbeeld ons “maandag ochtend gevoel” of überhaupt het ochtend gevoel!

Als gedachten en gevoel een relatie aangaan?

Een bekend voorbeeld uit onze opvoeding is dat veel mensen geleerd hebben om anderen voorop te stellen en dat je altijd maar hulpvaardig moet zijn. Nu is dat best een goede eigenschap maar kan volledig verkeerd uitpakken als je in je leven jezelf altijd maar achterop stelt want je vindt anderen veel belangrijker dan jezelf. Veel mensen ontwikkelen een perfect patroon (volgens “firing and wiring” principe) om anderen maar te dienen maar raken na 30 jaar trouwe dienst volledig de weg kwijt en worden depressief en/of burn out. Deze mensen kunnen maar nauwelijks veranderen omdat dit tegen het hele systeem ingaat! Gedachten en gevoel zijn samen verbonden zijn in de stelregel: de ander is altijd belangrijker dan ik. Elke verandering die je dan aan zou willen brengen komt ook meteen in conflict met je gevoel!

De ontsnapping uit deze loop

Zonder inzicht in deze situatie lopen veel mensen de kans om verslaafd te raken aan medicijnen, drank drugs of ander afwijkend gedrag. Belangrijk is dus inzicht te krijgen in het hoe en waarom jouw systeem zo vast is komen te zitten in bepaalde gedragingen. Veranderen levert diverse emotionele gevoelens op die ons uiteindelijk vasthouden in onze overtuiging dat veranderen nooit zal lukken. Inzicht in onze gedragingen is belangrijk om in te zien dat wij in ons leven een aantal beslissingen hebben genomen die ons niet dienen. We moeten echt afscheid nemen van gedrag dat ons schaadt en ons negatief voedt.

In meditatie kunnen wij makkelijker onze gedragingen onder ogen zien zonder dat emotie/gevoel ons wil corrigeren en we zijn ons ook sneller bewust van deze reactie patronen. De meditatie maakt het mogelijk om ons systeem te “rewiren” opnieuw andere verbindingen te maken die gunstiger zijn voor onze gezondheid en geluksgevoel.

In de workshop inzicht en meditatie zal ik dieper ingaan op deze regelsystemen en hoe we hier mee om moeten gaan. Interesse in deze workshop? Schrijf je hier in.

Geef een reactie